Ønsker du at spise mere fornuftigt? så kan du starte med at følge disse flere tusinde år gamle kostråd fra traditionel kinesisk medicin.
Overhold følgende:
- Benyt fødevarer/råvarer som er af høj kvalitet, rene, uforarbejdede og økologisk dyrkede, hvis muligt. For at sikre at kroppen får den reneste og bedste næring.
- Skab en behagelig og afslappet atmosfære i forbindelse med dine måltider. For mange mentale stimuli vil belaste milten, og en milt i topform er afgørende for en optimal fordøjelse.
- Spis med glæde.
- Spis jævnligt, mellem tre og fem gange om dagen. Dog ikke småspisning hele tiden, da det belaster milten, som i kinesisk medicin er det organ der transformerer mad og drikke.
- Skynd dig ikke med måltider og tyg hver bid grundigt (mellem 10 og 15 gange). Hvis du spiser for hurtig vil du belaste milten, som har stor indflydelse på fordøjelsen og optagelsen af maden.
- Spis morgenmad som en konge, frokost som en prins og aftensmad som en fattig. Sådan lyder et gammel mundheld fra kinesisk medicin. I kinesisk medicin siges det, at føde og væske først ankommer til maven og denne ‘rådner’ og modner maden, hvorefter milten kommer på banen og transformerer og transporterer føden og væsken. Maven og milten har deres højeste energi tidligt på dagen og vil være mest aktive her. Mavens energi er højest mellem klokken 7 – 9 og miltens energi er højest i tidsrummet klokken 9 – 11. Derfor giver det god mening, at spise de største måltider tidligt på dagen, da energien til fordøjelsen her er størst.
- Stop med at spise, når det smager bedst. Herved undgår du overspisning, oppustethed og vægtøgning.
- Drik kun små mængder væske til måltider. For meget væske sammen med måltider eller lige inden eller lige efter, kan svække fordøjelsen. I kinesisk medicin siger man at for meget væske til måltider vil oversvømme milten, så den svækkes i sit arbejde med at transformere og transportere føden og væsken.
- Når du sammensætter et måltid, så indtænk din individuelle konstitution. Hvad har netop din krop brug for?
- Vælg råvarer i forhold til årstiden (at vælge lokalt dyrkede afgrøder efter årstiden er ofte en god måde).
- Hvis du følger en vegetarisk diæt skal du sikre dig, at den indeholder tilstrækkeligt med varmende fødevarer; forøg mængden af stærke krydderier (på engelsk acrid spices) i koldt klima.
- Sid oprejst og afslappet, mens du spiser.
- Gå 100 skridt efter hvert måltid. Et gammelt kinesisk mundheld lyder “Fan hou bai bu zou, huo dao jiu shi jiu” (飯後百步走,活到九十九). Dette kan oversættes til, “hvis du går 100 skridt efter hvert måltid vil du leve til du bliver 99 år”. At gå 100 skridt efter hvert måltid vil gavne fordøjelsen, da der vil ske en acceleration af de mavesafter og enzymer som er ansvarlige for nedbrydningen af maden til brugbare bestanddele for kroppen. Den lille gåtur vil booste kroppens metabolisme og forbrænde lagret fedt og kan på den måde være med til at skabe vægttab. At gå 100 skridt efter hvert måltid vil også vil også sænke blodsukkeret, fordi al muskelaktivitet vil forbruge glucose. At gå 100 skridt efter et måltid vil desuden øge blodcirkulationen.
Undgå følgende:
- For meget rå eller kold mad og tropiske frugter – Disse er energetisk for kolde og reducerer energien til fordøjelsen – Dette er et af et af de vigtigste kostråd.
- Iskolde drikke – Disse skader milten, som i kinesisk medicin, er det organ der transformer føde og væsker. Man kan sige at kroppen skal bruge for meget varme og energi til at fordøje det kolde.
- For mange mælkeprodukter. Mælkeprodukter er energetisk alt for kolde. De svækker milten og skaber fugt og slim i kroppen.
- For meget hvede. Hvede skaber fugt og slim i kroppen og det belaster især milten.
- Udtrættende diskussioner eller andre afbrydelser under et måltid (TV, radio, læsning) – I kinesisk medicin er det miltens opgave både at fordøje den mad vi putter i munden og de mentale stimuli vi udsættes for. Hvis man fx ser TV samtidig med at man spiser, får man sværere ved at fordøje maden, fordi milten dermed kommer på overarbejde.
- For meget olie eller fede fødevarer – Disse skaber varme, fugt og slim.
- For meget sukker og søde smage – Skaber varme, fugt og slim.
- For meget alkohol – Skaber fugt-varme.
- For meget kød – Skaber fugt og slim.
- Sene måltider – Undgå for store måltider tæt på sengetid. Sene måltider fører til fødestagnation og vægtøgning.
- For store måltider – Fører til fødestagnation og vægtøgning, samt fugt og slim.
- Overdreven eller forlænget faste svækker kroppens yin, bl.a. blodet.
Prøv også disse kostråd !
Inden du begynder at spise, så tag tre dybe indåndinger imens du bare kigger på maden på tallerkenen og således forbereder kroppen på måltidet.
Har du svært ved at stoppe med at spise, kan følgende simple kostråd
også være nyttigt. Du skal simpelthen bare stille gryden uden for rækkevidde når du spiser, så er den næste portion lidt længere væk.
→ Lignende artikler: Smagen påvirker dine organer.