Før Behandlingen
Første gang du kommer til behandling optager vi journal på dig. Vi starter altid med en omhyggelig samtale for at finde årsagen til problemet og for at kunne stille de korrekte diagnoser inden for traditionel kinesisk medicin, som danner grundlaget for selve behandlingen. Samtalen suppleres af ansigtsdiagnose, tungediagnose og pulsdiagnose. Herudover lytter jeg også til stemmen, observerer lugte, samt kigger på huden og neglene. Alt dette giver information om kroppens balance og energiniveau. På baggrund af diagnosen vælges behandlingsstrategien og hvilke akupunkturpunkter, som skal behandles. Hvis der er behov for det, vil du også blive rådgivet med hensyn til kost, motion og livsstil. Første behandling tager cirka 1½ time inklusiv journaloptagelse. Efterfølgende behandlinger tager som regel cirka 1 time.
Behandlingen
Patienten ligger på en behagelig briks i rolige omgivelser i et aflukket lokale. Som regel ligger man på ryggen eller maven og ofte vender man halvvejs, så den ene halvdel af behandlingen foregår ryg-liggende, og den anden mave-liggende.
Ved akupunkturbehandling isættes tynde sterile engangsnåle i små akupunkturpunkter på kroppen. Nålene skal typisk virke i 20 – 25 min. Indstikket er relativt smertefrit. Selve nålestikket kan godt give et lille prik, men det gør ikke ondt når nålen sidder placeret i huden. Akupunkturpunkterne og placeringen af disse, sker efter et gammelt kinesisk målesystem, der tager højde for det individuelle menneskes anatomi.
Akupunkturpunkterne, som faktisk er bitte små fordybninger i huden, har gennem det der i kinesisk medicin kaldes meridiansystemet, forbindelse til hele kroppen og alle dens funktioner. Derfor vil du også kunne opleve at nålene nogle gange bliver placeret andre steder på kroppen end der hvor lidelsen stammer fra, set med vestlig medicinske briller. Nålene og de anvendte nåleteknikker påvirker kroppens energi og aktiverer kroppens evne til at helbrede sig selv. Akupunkturen virker bedst, hvis man slapper af. Derfor går jeg ud af lokalet når nålene er blevet sat i. Der vil være en alarm lige ved hånden, så du hele tiden kan få fat i mig. Undervejs i behandlingen vil jeg spørge til hvad du mærker, så vi sammen sikrer os at behandlingen forløber som den skal.
Patientinfo
Vigtigt for dig som patient – både før og efter du kommer til behandling
-
- Skriv en liste med det medicin du tager og medbring den første gang du kommer til behandling. Du kan også vælge at printe dit medicinkort fra Sundhed.dk og medbringe det. → Link til medicinkort.
- Undgå creme og bodylotion den dag du kommer til behandling, da det gør det vanskeligere at indsætte de tynde nåle, som anvendes ved akupunktur.
- Undgå at bruge parfume den dag du kommer til behandling, da det kan camouflere vigtige diagnostiske tegn, som opnås via lugtesansen.
- Undgå at bruge makeup den dag du kommer til behandling, da det nemt smitter af på underlaget.
- Undgå tandbørstning af tungen den dag du kommer til behandling. Tungen er nemlig et vigtigt diagnostisk redskab i kinesisk medicin.
- Husk at drikke rigeligt med vand efter behandlingen, for at skylle frigjorte affaldsstoffer ud af kroppen – og slap gerne af resten af dagen.
Antal Behandlinger
Antallet af behandlinger varierer fra patient til patient. Nogle gange er en enkelt behandling nok, men oftest skal der flere behandlinger til. Det afhænger blandt andet af ubalancens omfang og om den er akut opstået eller af mere kronisk karakter. Typisk oplever patienten fremgang i løbet af 3 – 4 behandlinger, men som regel vil man allerede kunne mærke nogle positive forandringer efter første behandling. Opleves der ingen forbedringer efter cirka fem behandlinger, standses behandlingsforløbet, så er det simpelthen en anden behandlingsform der skal til.
Akupunktur kan med fordel anvendes forebyggende. Vi har en tendens til først at komme til behandling når ubalancen bliver for uudholdelig og meget ubehag kan undgås, hvis vi vælger at vedligeholde kroppen med akupunktur.
I de fleste tilfælde gives behandlingerne med 1 til 2 ugers mellemrum, dog kan der ved nogle akutte lidelser være behov for mere intensiv behandling, mens der ved forebyggende akupunktur sagtens kan gå lidt længere tid imellem behandlingerne.
Antal Nåle
Antallet af nåle der anvendes i behandlingen afgøres ud fra diagnosen og behandlingsstrategien. Normalt anvendes mellem 5 – 20 nåle til en akupunkturbehandling.
Reaktioner på Behandling
Under og efter akupunkturbehandlingen kan der opstå forskellige reaktioner – både fysiske og psykiske. Reaktioner på akupunktur er individuel, men typisk kan der fx opleves en snurrende, sitrende eller prikkende fornemmelse i kroppen, træthed i kroppen resten af dagen, fornyet energi, kulde/varme-følelse, rumlende lyde fra maven, tørst, rødme, forløste følelser, eller kortvarig forbigående forværring af symptomerne. Alle disse reaktioner er helt naturlige og er tegn på at kroppen er i gang med at rette op på ubalancen.
Behandlingsmetoder
Akupunkturbehandlingen med nåle er den primære behandlingsmetode, men nogle gange benytter jeg også andre behandlingsmetoder, eventuelt i kombination med nålene – dette sker selvfølgelig altid i samråd med patienten. Ud over akupunktur behandler jeg også med cupping, øreakupunktur, moxa, el-akupunktur og akupressur. Læs mere om de behandlingsmetoder jeg benytter:
Akupunktur
Behandling med nåle i bestemte punkter på kroppen.
Moxa
Moxa-behandling er en varmeterapi, hvor der skabes varmepåvirkning af akupunkturpunkter ved afbrænding af urten Moxa (kinesisk gråbynke). Der findes mange slags moxa og moxateknikker. Moxacigarer, hvor urten er rullet som en cigar som man har i hånden og holder hen over akupunkturpunkterne. Nålemoxa, som sættes oven på nålens skaft, så varmen kan trænge ned i akupunkturpunktet via nålen. Selvklæbende moxa, som er nem at placere rundt om på kroppen på grund af den klæbende bund. Løst moxa som kan formes til kegler og sættes direkte på huden eller som kan spredes på et underlag af ingefær eller salt. Riskornsmoxa, hvor den anvendte moxa er på størrelse med et riskorn. Der findes også røgfri moxa og elektrisk moxa og flere andre typer og metoder.
Cupping
Cupping er en behandlingsform, hvor kopper (typisk af plastic) placeres på huden og suges fast ved hjælp af undertryk. Cupping er velegnet til at øge blodcirkulationen og opløse stagnationer. Metoden benyttes især til ømme muskler.
El-akupunktur
El-akupunktur også kaldet electro-akupunktur er elektrisk stimulering af nålene i akupunkturpunkterne, ved brug af specielt fremstillet apparatur, der kan behandle med forskellige frekvenser. Hver frekvens har sine fordele. Muligheden for for at målrette behandlingen med bestemte frekvenser, gør at el-akupunktur kan benyttes til mange forskellige problematikker – eksempelvis smertelindring, inflammation og ødemer.
Akupressur
Trykteknikker med fingrene i akupunkturpunkterne.